Close

Alles wat u moet weten over Stijgende damp

Wat is stijgende vochtigheid?

Rising Damp is de langzame beweging van water van de onderkant van de muren naar het hogere deel. Het is een veel voorkomend probleem in oudere gebouwen en in nieuwe huizen met constructiefouten.

Het gebeurt wanneer vocht in de grond stijgt door kleine scheuren in metselwerk en de openingen tussen stenen en vanwege de klevende eigenschap van water waardoor het naar boven kan bewegen en andere druppels mee kan trekken. Het proces staat bekend als capillaire werking.

Wanneer vocht zich afzet in de muren van een gebouw, kan het na verloop van tijd aanzienlijke schade aan het uiterlijk veroorzaken. Daarom is het belangrijk om de oorzaken op te sporen om verdere schade te voorkomen.

Vochtig

Wat zijn de oorzaken van stijgende vochtigheid?

Vocht hangt nauw samen met de aanwezigheid van schimmel in elk deel van het gebouw dat wordt aangetast door vocht. Schimmel heeft een hoge groeifactor en kan zich onder gunstige omstandigheden snel verspreiden. Het is vooralsnog een van de belangrijkste redenen voor vochtproblemen omdat het de verspreiding van vocht bevordert.

De meeste mensen denken misschien dat vocht van de muur komt, maar meestal komt het van de grond. Stijgend vocht ontstaat wanneer het vocht dat onder een huis zit naar buiten komt in de vorm van vocht, ook wel indringend vocht genoemd.

Stijgende vochtige borden

U bent misschien geen expert in het diagnosticeren van vochtige problemen, maar als u de tekenen kent, kunt u beslissen of u een stijgende vochtige behandeling bij u thuis moet uitvoeren. Hier zijn enkele tekenen van opstijgend vocht die u kunnen helpen bepalen of het vocht in uw huis opstijgend vocht is of slechts een spatje water veroorzaakt door een lekkende buis in keukens en badkamers. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn;

Muf geuren, vochtige plekken, zwarte schimmel, rottende houten lijsten, vervormende plinten, verf die van muren afkomt, schimmel groeit op muren en meubels, borrelende pleister, vlokjes op muren, wit poeder dat op muren verschijnt.

Vochtig Onderhouden

Wat kan het doen?

Stijgend vocht kan, indien onbehandeld, veel esthetische, structurele en zelfs gezondheidsgerelateerde problemen veroorzaken.

Esthetisch gezien kan opstijgend vocht scheuren in muren en pleister veroorzaken, waardoor de verf loslaat of belletjes in het oppervlak heeft. Het creëert ook vloedsporen die de muren onooglijk kunnen maken. Elk huis dat wordt getroffen door opstijgend vocht kan er helemaal niet aantrekkelijk uitzien.

Zoals eerder vermeld, kan vocht ook schimmel aantrekken, wat een aanzienlijk gezondheidsrisico kan vormen. Het kan veel allergenen, microben en ziekteverwekkers bevatten die in vocht kunnen overleven en ons lichaam via de longen kunnen binnendringen, wat astma, allergieën, verkoudheid en griep veroorzaakt.

Het derde grootste gevaar van opstijgend vocht is de schade die het mogelijk kan aanrichten aan de constructie van een gebouw. Vocht werkt als een langzaam gif voor de bouwconstructie en veroorzaakt onomkeerbare schade aan uw eigendommen.

Het kan ook ongedierte aantrekken, zoals termieten die vochtig hout eten. Kakkerlakken komen ook vaker in dergelijke gebieden voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *